Forskning på erhvervsakademierne, Case 4

Nogle husejere skal være ekstra grundige med at rydde sne

De fleste boligejere ved, at det er tid at finde sneskraber og salt frem, når sneen falder, og temperaturen dykker mod frysepunktet. Men nogle grund- ejere skal være særligt opmærksomme, fandt Janne Kiær Madsen ud af.

Janne Kiær Madsen og Daniel Skov

Alle grundejere er ansvarlige, hvis fortovet ikke er ryddet, og fodgængere falder og kommer til skade. Men nogle grundejere skal holde ekstra øje med, om det er glat udenfor, fortæller Janne.

”Hvis en grundejer for eksempel bor i et stærkt befærdet område, eller fortovet har tendens til at være ekstra glat, så kan ejeren lettere blive pålagt erstatning end andre,” siger Janne Kiær Madsen.

Hun undersøgte reglerne, da hun gik i gang med sit juridiske forskningsprojekt ved IBA – Erhvervsakademi Kolding. Janne er uddannet jurist og advokat, og hun har arbejdet fem år i advokat- branchen.

Hun har altid nydt at arbejde sammen med andre. Derfor var det oplagt at finde en kollega til forskningsprojektet, der er  levet til i samarbejde med Daniel Skov. Han er ph.d.-studerende på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet. 

Sidst skrevet om det i 1969

De fandt ud af, at den seneste analyse af domme og afgørelser om grundejernes ansvar var skrevet i 1969. Daniel og Janne besluttede derfor at skrive et projekt om retspraksis fra 1970 og frem.

Målet var i første omgang at skrive en forsknings- artikel til et videnskabeligt tidsskrift, så projektet kunne blive fagfællebedømt, som det hedder, og på den måde leve op til kravene om videnskabelighed. 

Noget andet er at skulle formidle reglerne til andre, der ikke har læst jura...

”Vi ville gerne have et kvalitetsstempel på projektet, og det lykkedes, da vi fik publiceret en artikel i Tidsskrift for Bolig- og Byggeret, ” fortæller Janne Kiær Madsen. 

De to kolleger fandt undervejs ud af, at formidlingen kræver meget. En ting er at skrive til jurister om husejeres  erstatningsansvar, hvis fortovet er en skøjtebane med risiko for brækkede arme. Noget andet er at skulle formidle reglerne til andre, der ikke har læst jura. 

”Vi var også bevidste om, at resultaterne bagefter skulle gøres synlige for resten af samfundet. En ting er at skrive til jurister i et tidsskrift, men det er noget helt andet at kommunikere med folk på for eksempel Facebook eller Instagram. Her læser folk, fordi de har lyst,” fortæller Janne Kiær Madsen.