Forskning på erhvervsakademierne, Case 6

Er det sundt at spise melorme?

To lektorer fra Erhvervsakademi Midvest har undersøgt, om det er sundt at spise melorme. De ville også finde ud af, om melorme måske er en måde at få mere D-vitamin på.

Studerende undersøgere melorme

Det spørgsmål er der ifølge Inge Rosenbek Fink og Helle Nielsen flere svar på. De to lektorer fra Erhvervsakademi Midtvest har fundet svarene i deres fælles forskningsprojekt ”Insekter set i et sundhedsmæssigt perspektiv”. Og der er god grund til at blive klogere på melorme. 

”Insekter kan være et rigtig godt alternativ til at få protein, hvis vi skal til at spise mindre kød. Vi mangler dog en masse viden om insekterne i et sundhedsmæssigt perspektiv”, siger Helle Nielsen. 

Inge og Helle besluttede derfor at undersøge melormene meget grundigt. De to kolleger ville blandt andet finde ud af, om melorme kan være en måde at få mere D-vitamin på. Mange danskere mangler vitaminet, og det kan være, at melorme som mad kan være en måde at få dækket behovet.

”Vi undersøgte, om melorme kan udvikle mere D-vitamin ved at blive udsat for uv-stråler. Det kan være en genvej til middagsbordet, hvis de udover protein også indeholder andre ting, vi har brug for,” fortæller Helle Nielsen. 

Hvad sker der, når melorme bliver varmet op?

Et andet spørgsmål var, om melorme kan udløse allergiske reaktioner, når de bliver til et måltid.

”Der vil komme reaktioner, hvis mange flere skal til at spise insekter. Så vi undersøgte, hvad der sker, når vi varmer insektmel op – for eksempel med tør varme i en ovn eller ved at koge dem i vand,” fortæller Inge Rosenbek Fink og tilføjer: 

”Vi prøver at efterligne, hvad forbrugerne vil gøre hjemme i køkkenet, hvis de skal bruge melorme i maden.” 

De to lektorer har en ph.d. indenfor hver sit felt og er vant til at arbejde med forsøg. De ville gerne have de studerende med. Derfor var flere årgange på laborantstudiet med til at undersøge melormene. 

De mange forsøg gav flere svar på, om melorme er sunde. 

Når det gælder risikoen for allergi, så er der forskel på, om melormene bliver kogt i vand eller varmet på en anden måde, forklarer Inge.

Det var til gengæld svært at få et klart svar på, om melorme kan være en kilde til at få mere D-vitamin, og om uv-stråling ville gøre en forskel. 

Kender ikke alle svarene

”Det viste sig, at det var svært at lave klare analyser. Det har til gengæld været meget givende at vise de studerende, at vi som undervisere ikke altid kender svaret på forhånd. Nogle af de studerende er vokset helt vildt undervejs og kom med ideer, vi ikke selv havde tænkt over” uddyber Helle Nielsen. 

Projektet er lavet i samarbejde med Teknologisk Institut og bygger videre på et andet projekt, der handlede om, hvad der kan få forbrugere til at spise insekter.