Forskning på erhvervsakademierne, Case 5

Ivan er medforfatter til nationale råd om hjernerystelse

Nogle har følger efter hjernerystelser i mange måneder. Nye råd skal hjælpe med at opdage danskere med senfølger.

Ivan Nisted

De fleste kommer sig hurtigt efter en hjernerystelse, men en lille gruppe bliver hårdt ramt i flere måneder efter. Nogle danskere døjer endda med føl- ger af hjernerystelse i årevis, og indtil for nylig har der ikke været et samlet sæt retningslinjer på området.

Det er der nu, og Ivan Nisted, lektor ved Erhvervs- akademi Dania har været med til at skrive dem. 

”Der har tidligere været nogle foldere og fragmenteret viden, men nu er der nogle samlede anbefalinger,” fortæller han. 

Sammen med 12-14 andre i en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen har Ivan gennemgå- et forskning og litteratur om hjernerystelse. I gruppen har der blandt andet siddet neurologer, kiropraktorer, fysioterapeuter og andre, der i deres arbejde møder folk med hjernerystelse. 

Ivan underviser kommende optometrister, der en dag selv vil møde folk med følger af hjernerystelse. 

Et tegn på senfølger efter hjernerystelse

Samsynsproblemer kan være et tegn på, at en patient hos en optometrist stadig har følger af en hjernerystelse. 

Tidligere har der været nogle råd og anbefalinger til forskellige faggrupper, men ikke noget samlet, som Sundhedsstyrelsen har sagt god for og henviser til. Indtil nu. Ivan Nisted og de andre i gruppen har nemlig samlet og systematiseret den tilgængelige viden på området. 

”Før vores arbejde var der ikke nogen anbefalinger. Nu kan vi sige, at de her ting, er det bedste, vi kan gøre for folk med hjernerystelse,” siger Ivan. 

Han har været tovholder på den del af rapporten, der handler om samsynsproblemer. Der er nu også anbefalinger om at tilbyde folk med hjernerystelser træning af samsynet. 

Tæt samarbejde med andre fagligheder

Undervejs har gruppen været igennem og vurderet hundredvis af artikler og rapporter om hjernerystelse, og det er især samarbejdet, der har gjort indtryk på Ivan Nisted. 

”Det har været utroligt sundt og lærerigt at se, hvordan andre faggrupper ser på hjernerystelse. Det har givet et mere nuanceret indblik i, hvad der skal behandles først. Nogle bliver for eksempel ramt af depression, og nu har vi en række samlede anbefalinger,” siger han.

Ivan har beskrevet samarbejdet i et forskningsprojekt, og de studerende på uddannelsen til optometrist på Erhvervsakademi Dania bliver nu undervist i de nye retningslinjer.