Forskning på erhvervsakademierne, Case 2

Claus har skrevet råd til at forebygge eksplosioner

Kan man stole på de test, der skal finde opløsningsmidler, der kan eksplodere? Ikke altid fandt Claus Hansen ud af. Derfor er han og kollegerne klar med råd til at forebygge eksplosioner.

Claus Hansen

Der findes tusindvis af dem på laboratorier i hele landet. Organiske opløsningsmidler, der kan eksplodere, hvis de bliver opbevaret for længe, efter emballagen har været åbnet. Når der kommer luft ned i flasker og beholdere, begynder opløsningsmidlerne at danne det, der hedder eksplosive, organiske peroxider.

Der findes test til at undgå, at det går så galt, men er testene til at stole på?

Det spørgsmål fik lektor Claus Hansen ved Zealand lyst til at svare på, da han begyndte på erhvervsakademiet. En af hans opgaver som nyansat og underviser af kommende laboranter var at få styr på reglerne for, hvordan undervisere  
og studerende håndterer stoffer, der kan være farlige.

Beredskabsstyrelsen har en liste over de opløsningsmidler, som medarbejdere på laboratorier skal holde øje med. Derfor skal Claus og hans kolleger teste de potentielt farlige stoffer en gang imellem, men han begyndte hurtigt at undre sig.

"Vi skal bruge nogle strips til at måle, om opløsningsmidlerne er ved at udvikle sig i en uønsket retning. Vi fik en fornemmelse af, at stripsene må- ler, som vinden blæser,” fortæller Claus Hansen.

Det er en god ide at tænke ekstra grundigt ved den mindste tvivl, anbefaler Claus Hansen

 

Derfor besluttede han at undersøge det nærmere og lade de studerende være med. Det blev til et forskningsprojekt, hvor otte hold af laboranter undersøgte, hvor pålidelige stripsene er.

”Den korte konklusion er, at de her teststrips kan være usikre. Man bør teste med en bedre metode, hvis stripsene viser meget forskellige resultater,” siger Claus.

Han håber, at projektet kan være med til at forebygge eksplosioner. For år tilbage mistede en medarbejder en hånd ved en eksplosion på et laboratorie i Tyskland.

Erfaringerne fra projektet er nu blevet en fast del af uddannelsen, hvor hvert hold af laborantstuderende tester og sammenligner med, hvad det forrige hold målte. Hvis der er forskel, bliver de enkelte kemikalier testet grundigere.

”Pointen i artiklerne er den samme som i under- visningen. Det skal opfattes som et faresignal, hvis test med strips begynder at vise noget meget forskelligt,” siger Claus Hansen.

Claus og kollegerne var fra begyndelsen opmærksomme på, at de ville have projektets resultater ud til brugerne på landets laboratorier. Det er foreløbig blevet til artikler i Laboranten og Dansk Kemi.

Vil du vide mere?

Læs mere om projektet på eaviden