Forskning på erhvervsakademierne, Case 8

Jordemoder underviste it-studerende i inkontinens

En jordemoder var gæsteforlæser for studerende til multimediedesigner og datamatiker på KEA - Københavns Erhvervsakademi. Målet med det hele var at få kvinder til at lave flere knibeøvelser.

Knibestriben er en del af projektet Design mod inkontinens

Hvordan får vi flere kvinder til at lave knibeøvelser? 

Det var spørgsmålet i et forskningsprojekt, hvor studerende fik en ny form for undervisning. 

Som en del af projektet fik de studerende besøg af en jordemoder og adjunkt på Københavns Professionshøjskole. Og det var en stor kontrast til den normale undervisning i for eksempel it-design, fortæller Per Halstrøm, der er docent på KEA – Københavns Erhvervsakademi. 

De studerende får et andet blik på design og løsninger, når en jordemoder pludselig står og tegner kvindens underliv

”En del af projektet var at komme med bud på løsninger, der passer med brugernes virkelighed. Derfor fik vi en til at komme at fortælle om, hvad der sker med kvindekroppen under en graviditet”, siger Per Halstrøm. 

Han fortæller, at KEA tit bliver kontaktet af virksomheder, der sjældent selv har tid til at spørge brugerne. 

”Vi lærer de studerende at have øje for og spørge brugerne. Her gik vi til det på en anden måde og inddrog en jordemoder med en anden forståelse for at blive klogere på brugerne. Det er nyt, at vores it-studerende pludselig skal forholde sig til kvindekroppen,” siger Per Halstrøm og tilføjer: 

”De studerende får et andet blik på design og løsninger, når en jordemoder pludselig står og tegner kvindens underliv.” 

Forskningsprojektet begyndte, da en virksomhed spurgte KEA – Københavns Erhvervsakademi, om de kunne komme med forslag til, hvordan flere kvinder husker at lave knibeøvelser. 

Forskning viser, at kvinder kan halvere risikoen for at udvikle inkontinens ved at lave knibeøvelser under og efter graviditeten. 

Kan halvere risiko for inkontinens

Samarbejdet med blandt andet en jordemoder var med til at løfte projektet, forklarer Per Halstrøm. Hun gav nemlig også feedback på de studerendes ideer og forslag. 

Projektet endte med flere bud på, hvordan kvinder kan huske at knibe. Et af forslagene var en knibestribe, der minder om en fodgængerovergang. I de hvide felter er der en opfordring til at knibe. 

”Jordemoderen kunne fortælle, at alt ikke er løst ved at knibe. Nogle kan også knibe for meget. Knibestriben er derfor et bud på en løsning og på, at vi får talt om noget, der kan være lidt tabubelagt,” slutter Per Halstrøm.

Projektet med knibestriben hedder Design mod inkontinens. Det blev kåret til årets forskningsprojekt på erhvervsakademierne i 2021. 

Læs mere om årets forskningsprojekt