Ny aftale fører til mangel på kvalificerede medarbejdere

DKEA mener

Aftalen om uddannelser i hele landet fører til, at mange virksomheder ikke får kvalificerede medarbejdere. Næsten 4.000 engelsksprogede uddannelsespladser skal lukke for at betale for en aftale om at flytte uddannelser.

Ane Halsboe-Jørgensen

Udddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede fredag en aftale, der betyder, at 3.919 uddannelsespladser på engelsk skal lukke.

Danske virksomheder kommer til at mangle dygtige medarbejdere, når der nu skal lukkes næsten 4.000 engelsksprogede uddannelsespladser rundt om i landet.

Det vurderer Danske Erhvervsakademier, efter et bredt politisk flertal fredag præsenterede en aftale om udflytning af uddannelser.

Udflytningen skal blandt andet betales ved at lukke 3.919 uddannelsespladser på engelsk.

Ifølge Danske Erhvervsakademier betyder det, at flere danske udbud også må lukke. En del uddannelser på erhvervsakademierne bliver nemlig udbudt på både dansk og engelsk for at få økonomien til at hænge sammen.

I aftalen står der, at virksomheder skal sikres adgang til kvalificeret arbejdskraft, men resultatet bliver det stik modsatte, lyder det fra Charlotte Lundblad, formand for bestyrelsen i Danske Erhvervsakademier.

”Regeringen peger selv på, at vi kan se frem til mindre ungdomsårgange. Samtidig vil regeringen nu også give færre unge en uddannelse, danske virksomheder efterspørger. Det gælder blandt andet på it-uddannelserne, hvor hver tredje af de it-studerende i dag går på en erhvervsakademiuddannelse, siger hun.

Politikerne afvikler uddannelser

Den politiske aftale om at lukke uddannelser på engelsk skal sikre, at færre udlændinge kommer til Danmark for at læse og få SU. Men regnestykket går slet ikke op, vurderer Niels Egelund, formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier.

”Danmark bliver ikke rigere af den her aftale. Konsekvensen bliver, at vi får færre med en kort videregående uddannelse, og det er altså kompetencer, virksomhederne råber på. Politikerne afvikler uddannelser, og det rammer både virksomheder og danske unge,” siger Niels Egelund.

Ifølge Niels Egelund har erhvervsakademierne allerede skåret kraftigt i antallet af engelsksprogede uddannelser. Den nye aftale vil derfor ramme studiemiljøerne, betyde færre studerende og i sidste ende give mindre og ikke mere arbejdskraft.

”Vores uddannelser er korte videregående uddannelser, så vi skaber et internationalt miljø med nye ideer og perspektiver ved at få studerende hertil. Det har politikere, erhvervsliv og de studerende nydt godt af, men jeg har svært ved at se, at det kan forsætte, siger Niels Egelund.

Se aftalen om de engelsksprogede uddannelser

Se den politiske aftale om udflytning