Praktikum

Erhvervslivet efterspørger stadigt flere dimittender med en teknisk erhvervsakademiuddannelse. Det er derfor nødvendigt også at tiltrække studenter for at dække efterspørgslen. De mangler imidlertid en række praktiske færdigheder. Derfor har KEA for erhvervsakademisektoren udviklet Praktikum, som er et skræddersyet forløb for studenterne.

De tekniske erhvervsakademiuddannelser vil i lyset af erhvervslivets behov gerne øge rekrutteringen af ansøgere med en gymnasial ungdomsuddannelse. I dag er det fortrinsvist dimittender, som har en erhvervsuddannelse bag sig, der optages på de tekniske studieretninger. Studenterne har imidlertid ikke den samme erfaring med og viden om relevante praktiske og tekniske forhold som erhvervsfagligt udlærte, og det øger deres frafaldsrisiko, hvorved det bliver vanskeligere at få indfriet det øgede behov for tekniske dimittender

Med det formål at øge rekrutteringen, mindske frafaldet og dermed få flere færdige dimittender har erhvervsakademisektoren aftalt med Undervisnings- og Forskningsministeriet, at der indføres en treårig forsøgsordning med tilbud om et teknisk introforløb på fire uger målrettet nyoptagne med gymnasial baggrund på de tre uddannelser: Automationsteknolog, Driftsteknolog og Energiteknolog.

Målet er at øge deltagernes forudsætninger for at gennemføre en teknisk faglig og krævende uddannelse i lighed med deltagere til uddannelser som kommer med en erhvervsfaglig baggrund, og dermed øge antallet af flere færdige dimittender.

Når nye studerende i slutningen af juli måned (første gang i 2019) får besked om, at de er optaget på en af de tre uddannelser, vil dem med gymnasial uddannelse samtidig få tilbud om at følge en måneds værkstedskursus inden påbegyndelse af den egentlige toårige uddannelse, dvs. i august eller januar måned, alt efter om uddannelsen udbydes både med sommer- og vinteroptag. Kurset vil bestå af fire fulde arbejdsuger, hvor der ud over en fællesdel på 2-3 uger vil være en specifik toning i forhold til hver af de tre uddannelser i dets afsluttende del.

Projektperiode

2019 - 2021

Partnere

  • Erhvervsakademi Aarhus og Aarhus Maskinmesterskole 
  • Erhvervsakademi SydVest 
  • Erhvervsakademi Dania
  • UCN
  • UCL

Milepæle

  • Udvikling af praktikumforløb forår 2019

  • Markedsføring og kommunikation af praktikumforløb forår 2019 og frem
  • Gennemførsel af praktikumforløb sommer og vinter fra sommer 2019 til og med sommer 2021
  • Løbende evaluering og forbedring af forløb i projektperioden

 

Kontakt

Ole Richter

Uddannelseschef